close
Listeye Geri Dön
ELEKTRONİK - ELEKTRİK SAYAÇLARI
SIKÇA SORULAN SORULAR
Elektrik sayacı, üretilen veya tüketilen elektrik enerjisini ölçen mekanik yada elektronik ölçü aletine denir. Elektrik sayaçları, konut, işyeri gibi tüketicilerin enerji tüketimini ölçmek için ana elektrik hattı üzerine veya elektronik aletlerin/sistemlerin enerji tüketimini saptamak için cihaz/sistem üzerine bağlanır.
Elektrik sayaçları direkt ve ölçü trafolu olmak üzere iki farklı bağlantı tipine sahiptir. Direkt bağlantılı elektrik sayacı 120 Amper’e kadar olan tüketimlerde kullanılan sayaç tipidir. Ölçü trafolu bağlantılı elektrik sayaçları ise hem akım hem de gerilimi ölçer. Ölçü trafolu elektrik sayaçları X5 olarak adlandırılır. Elektrik sayaçları, faz sayısına göre de Monofaze ve Trifaze olarak ikiye ayrılır.
Elektrik Terimi Olarak Demand, Müşteri tesislerinde o ay içinde 15 dakikalık (periyot süresi ayarlanabilir) periyotlarda çekilen en büyük ani güce (kW cinsinden) demand denmektedir.
Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığı’nın ilgili yasa taslağındaki tanımlamaya göre sözleşme gücü veya bağlantı gücü, “Abonenin talebi üzerine çekeceği kabul edilen ve sözleşmesinde çekilmesi veya verilmesi konusunda belli hükümler konulmuş bulunan güç miktarı.” olarak tanımlanmıştır. Bu miktarı takip edebilmek için sayaçlarda demand kullanılır.
Direnç köprüleri ya da akım trafosu vasıtası ile akım ve gerilim değerleri yüksek hızlı bir mikrokontrolör kullanılarak, ayrı ayrı kanallardan eş zamanlı olarak yüksek çözünürlükte örneklenerek sayısal işaretlere dönüştürülür. Elde edilen değerler işlenerek enerji ölçümü gerçekleştirilir. . Elektrik sayaçlarında kullanılan enerji birimi Watt/Saat (Wh)’tir. Elektrik tüketilen yere göre bu birim KiloWatt/Saat (kWh) veya MegaWatt/Saat (MWh) olarak da hesaplanabilir. 1 kW 1.000 W, 1 MW ise 1.000 kW’tır.
Mekanik sayaçların ön yüzünde mekanik bir gösterge mevcuttur.Tüketilen/üretilen enerji miktarı bu gösterge üzerinden okuna bilir. Elektronik elektrik sayaçlar ise Sıvı Kristal Ekran (LCD) göstergeye sahiptirler. Üzerindeki düğme sayesinde toplam güç tüketimi, gerçek zaman saati, tarih ve diğer bilgiler ekrandan okunabilir. Mekanik sayaçlara göre çok daha az ölçüm hataları vardır. İç tüketim enerjileri mekanik sayaçlara göre 5 kat daha az olduğu için dağıtım hat kayıplarını azaltmaya yardımcı olurlar.
Mekanik sayaçlar, sayacın ön yüzündeki gösterge üzerinden gözle okuma yapılır. Elektronik sayaçlarda ise, gösterge üzerinden gözle, sayaç üzerindeki optik port üzerinden okuma cihazı vasıtasıyla ya da RS485 portu üzerinden bir modem vasıtası ile uzaktan okuma yapılabilir. Elektronik sayaçlarda enerji haricinde bir çok başka parametrenin okunması da gerçekleştirilebilir.

Yukarı ÇıkUp